Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? - Lavay, Martin (XYZ, 2017)
Našli je v zimě, oblečené pouze do spodního prádla, rozeseté ve sněhu daleko od tábora. Ohořelé, zohavené. S rozmačkanými hrudníky, bez očí, bez jazyka... Jejich oděvy byly radioaktivní, ve fotoaparátu měli snímek postavy připomínající sněžného muže. Jak zemřelo devět vysokoškoláků, kteří chtěli přenocovat pod uralskou Mrtvou horou? Zabila je lavina? Vojáci? Domorodí Mansijové? Zabili se navzájem? Nakladatelská anotace. Kráceno.