Píseň o Bernadettě - Werfel, Franz, 1890-1945 (Světová próza (Vyšehrad), 2017)
Na útěku před Hitlerem se autor seznámil s místní pověstí a pokusil se vylíčit vznik a postupné narůstání legendy o zázračném zjevení Panny Marie. Román zaujme nejen stylem, ale i věcností pohledu na toto katolické téma. Přesvědčivě líčí intenzitu davové víry v zázračný pramen a vypočítavost těch, kteří se rozhodli na legendě vydělat. Středem autorovy pozornosti je však prostá dívka, věřící upřímně svému zjevení a schopná se pro svou víru bezvýhradně obětovat.