Přísaha : deník legionáře Ladislava Preiningera - Preininger, Ladislav, 1895-1941 (Edice pamětí Československé obce legionářské, 2016)
Autor se stal po válce vysokým důstojníkem československé armády. V roce 1941 byl za účast v protifašistickém odboji (Obrana národa) popraven. Deníky, korespondence a ostatní dokumenty ilustrují vznik československých legií ve Francii a jejich bojovou činnost. Zajímavé jsou pasáže věnované účasti legionářů při zajišťování uzemní integrity nového státu (Těšínsko, Slovensko).