Orlando - Mičanová, Daniela (Fantom Print, 2017)
POMSTA CHLADNÁ, JAKO KREV NEMRTVÝCH…… ve třetím svazku legendární české urban fantasy série Modrá krev! Série Modrá krev zaujala české čtenáře mnohem dříve, než nastalo Stmívání. Na pozadí naší současnosti a dávné minulosti vykreslila Daniela Mičanová barvité osudy svých hrdinů a hrdinek, smrtelných i nemrtvých.Spletité příběhy hrdinů série se ve třetím díle začínají vyjasňovat. Ukazuje se, že stopy vedou do slunného Středomoří, kde by temnotu milující děti noci podle běžných představ neměly mít mnoho prostoru pro svou záhrobní existenci. Opak je však pravdou.Bytosti ze stínůV neklidných časech sedmnáctého století do vyprávění vstupuje španělský mladík, jehož cesty se kříží se záměry jistého tajemného velmože. Temné, magické vědění přitahuje tvory přebývající ve stínech a větřící lidskou krev. Té si v oněch pohnutých dobách mohou jistě dopřát dostatek, není to však jediné, po čem touží. V pozadí stále tušíme bytost nesmírně mocnou a zcela nemilosrdnou, jejíž zájmy stály u počátku údělu protagonistů a která nyní dychtí po pomstě.Minulost pozvolna vplývá do současnosti a vše se zdá nasvědčovat tomu, že sága našich hrdinů, odvíjející se staletími a vzdálenými končinami, se blíží svému vyvrcholení v Brně našich dní. Lidé i upíři ohledávají pomezí vzájemných vztahů, aby je vzápětí mohli překročit. Tím však dobrodružství ještě nekončí. Zdáli jako by bylo slyšet ďábelské housle… Na scénu se pomalu chystá vstoupit maestro Jakub.Noci jsou dlouhé, dny pošmourné, hranice mezi světy se stírají, historie se prolíná s přítomností. V magickém adventním Brně se mohou odehrát věci neskutečně krásné, ale také neskutečně děsivé.Když se křehká invalidní dívka nechá strhnout příběhem, který začal ve španělské Seville krátce před vypuknutím třicetileté války, netuší, jak blízko se nacházejí jeho hlavní aktéři. A jejich hlad po krvi a po lidské blízkosti za tři století v nejmenším nepolevil.Třetí díl upírské série Modrá krev vyvolá z přízračného zásvětí zlo temnější nad lidskou představivost. Pramatka nemrtvých neodpouští a nezapomíná, nezastaví ji dubový kůl ani pokročilá znalost černé magie. Zneškodnit by ji dokázal snad jen světec a démon v jedné osobě.