Černí baroni, aneb, Válčili jsme za Čepičky - Švandrlík, Miloslav, 1932-2009 (Epocha, 2016)
Hrdinové příběhu jsou členové pomocných technických praporů, tzv. pétépáci. Složení těchto praporů bylo velmi nesourodé. Byli do nich zařazeni muži s kriminální minulostí i osoby fyzicky neschopné plnit vojenskou službu, ale také osoby kádrově nespolehlivé. Také důstojnictvo odpovídalo tomuto nesourodému složení. Byli zde důstojníci neschopní, kádrově v nemilosti, i důstojníci s politickým posláním. Toto prostředí, v němž hlavním krédem bylo přežít a vydržet, inspirovalo autora k napsání "Švejka padesátých let" - satirické grotesky, při niž se smějeme, ale zároveň si uvědomujeme, jak krutá to byla skutečnost.