Šuplík plný Zappy : kronika té nejlepší hudby pro odpůrce sladkých lží - Dorůžka, Petr, 1949- (Evokace, 2016)
"Šuplík plný Zappy" je původní českou biografií amerického rockového hudebníka Franka Zappy. Autor, známý domácí publicista Petr Dorůžka, se zaměřil především na uměleckou kariéru tohoto originálního tvůrce. Frank Zappa (r. 1940) začal s muzikou už po střední škole a ač ovlivněn rockandrollem i popem přelomu 50. a 60. let, od začátku si udržoval jistý odstup. Lákaly ho všelijaké hudební experimenty, výsledkem čehož bylo založení jeho kapely Mothers of Invention. Ihned od roku 1966 zněly alba skupiny směsí rocku, alternativní hudby, experimentů, komedie (často až parodie) a textů záměrně popírajících všelijaká popová klišé. Ač nikdy nepatřil mezi mainstreamové umělce, postupem let se z Franka Zappy stejně stala uznávaná legenda alternativní hudby. Plodný Zappa se pouštěl i do vod moderní vážné hudby a za jeho života (zemřel v roce 1993) mu vyšlo přes šedesát řadových alb, "živáků" nebo oficiálních kompilací. Tato kniha je třetí, doplněné a aktualizované vydání