Breviář pozitivní anarchie - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2016)
Kniha, podložená hlubokou znalostí vývoje lidských dějin, přesvědčivě a na faktech dokazuje, že současná cesta evropské společnosti opakuje chyby našich předků. Přesnější název Ideologie v době uprchlické krize autor pro jeho bulvární nádech zavrhl, snaží se o objektivitu a maximální míru serióznosti. Historik apeluje na zdravý úsudek a pochopení, že podle prověřených zkušeností se můžeme vyvarovat stejných a mnohdy fatálních chyb minulosti. V historické analýze, doplněné o velmi trefné a vtipné citáty, se čtenář může spolu s autorem zamyslet nad otázkou korupce, slibů politiků i migrační krize.