Idiot = Idiot - Podlesnych, Alena, 1972- (Dvojjazyčná kniha pro mírně pokročilé (Edika), 2017)
Hlavní hrdina, kníže Myškin, který se po pěti letech vrátil ze švýcarského sanatoria zpět do Ruska, je muž neobyčejně citlivý, dobrosrdečný, ale i dětsky naivní. Je typem člověka, který dosáhl naprosté duševní i mravní rovnováhy. Mezi svými současníky, upoutanými honbou za penězi a vlastními nízkými vášněmi, naráží však neustále na nepochopení a posměch. Nakonec smířeně umírá v sanatoriu pro duševně nemocné, kam se opět vrátil. V tomto románu ruský klasik vytvořil obraz zranitelnosti, bezradnosti a bezmoci důvěřivé dobroty v reálném světě bezohledných vášní a sobectví. Zjednodušený text románu, uzpůsobený pro mírně pokročilé zájemce o ruský jazyk, vychází v zrcadlové rusko-české verzi, doplněné vysvětlivkami a poznámkami pod čarou, a také MP3 nahrávkou ruského textu v podání rodilé mluvčí.