Můj dědeček MUDr. Karel Uzel - Uzel, Radim, 1940-2022 (Epocha, 2017)
Lékařské povolání se dnes těší všeobecné společenské vážnosti a nejinak tomu bylo i na počátku minulého století, kdy Karel Uzel - dědeček českého sexuologa Radima Uzla - zahájil svou lékařskou kariéru. Jeho autentické vzpomínky vedle bezstarostných chlapeckých let zachycují studium na lékařské fakultě a nabízejí unikátní srovnání medicínské praxe z dob Rakouska-Uherska s dneškem. Uzel ve svých pamětech vedle všedních starostí popisuje také službu v armádě, do níž byl povolán kvůli nelítostné první světové válce. Právě poutavé líčení válečných událostí činí z těchto pamětí zajímavé okénko, jímž je možné nahlédnout do pestrého života lékaře a porodníka v rakousko-uherské monarchii. Nakladatelská anotace. Kráceno.