Ďábel Valdštejn : pozoruhodný osud vévody frýdlantského - Bauer, Jan, 1945- (Český čas, 2017)
Práce se zaobírá Valdštejnovým dětstvím, vzděláním i mládím. Zaměřuje se rovněž na jeho konverzi, soukromý život i slibné počátky vojenské kariéry. Největší pozornost je věnována Valdštejnově působení v čele císařských vojsk za třicetileté války, jeho rozsáhlému majetku (jednalo se tzv. vévodství frýdlandské v oblasti severních Čech), rozporuplným povahovým vlastnostem tohoto šlechtice a okolnostem Valdštejnovy násilné smrti. V závěru se autor zamýšlí nad otázkou, zda se Valdštejn dopustil zrady svého panovníka. Nechybí chronologický přehled nejdůležitějších událostí vojevůdcova života a portréty významných osobností jeho doby.