Kosmonaut z Čech - Kalfař, Jaroslav, 1988- (Plus, 2017)
Jakub Procházka, stejně jako miliony jiných chlapců před ním, snil při dospívání u svých prarodičů o velkých dobrodružstvích a především velice toužil oprostit se od minulosti, vrhající zlý stín v podobě jeho estébáckého otce. Jakubovy touhy došly naplnění a mladý muž se stává vyvoleným člověkem, který jako jediný je vyslán v raketě Jan Hus 1 na nebezpečnou misi k Venuši. Jakub tak naplnil ctižádost i ambice, ale až při osamělém plutí vesmírem a při rozhovorech s možná reálným a možná imaginárním společníkem pozvolna zjišťuje, co je v jeho životě opravdu důležité.