Sympatizant - Nguyen, Viet Thanh, 1971- (Jota, 2017)
Celý příběh je komponován jako anonymní přiznání politického vězně, jenž se v celém románu představuje pouze jako Kapitán a zpětně rekapituluje svůj život. Jeho zpověď je zahájena událostmi roku 1975, kdy dochází k pádu Saigonu a tím i k nastolení socialistické republiky. Kapitánovi se podaří uprchnout do amerického exilu, přičemž jen on sám a několik dalších zasvěcených osob ví, že je pověřen na novém místě plnit úkoly komunistické tajné služby. Společně se svým nadřízeným (Generál), zarytým přívržencem padlého jihovietnamského režimu, se Kapitán dostává do oblasti Los Angeles, kde se seznamují s novou kulturou, se zcela odlišným způsobem existence i s jinými názory na lidské bytí. Rozčarování americkou společností podnítí Generála dokonce k tomu, aby se pokusil založit povstaleckou armádní jednotku, která by se vrátila do Vietnamu a pokusila se tam o převrat. Mezitím Kapitán odesílá neviditelným inkoustem psané dopisy na krycí francouzskou adresu svému příteli Manovi, přesvědčenému revolucionáři, v nichž ho informuje o Generálových plánech... Postupně se ale Kapitán mění v postavu, v níž se zmítá konflikt národa, rozděleného občanskou válkou. Na jedné straně jedná jako zapálený bolševik, na druhé ale sympatizuje i s těmi, kteří jsou údajně jeho protivníky. A právě tato Kapitánova nevyrovnanost a nerozhodnost může vést k jeho osobní tragédii...