Pan Probaštin - Dostojevskij, Fedor Michajlovič, 1821-1881 (Malá řada (Volvox Globator), 2006)
Pan Probaštin (v originále a jiných překladech Procharčin) je bezvýznamný úředníček, až k ubohosti zmítaný strachem o místo. Zoufale šetří každou kopějku a je terčem posměchu svých spolubydlících v nájemném bytě. V odpověď na jejich výpady se zmůže jen na nesouvislé výkřiky o pomíjivosti světa a lidského osudu. A když jednou po jakémsi horečnatém záchvatu zemře, nevzbudí jeho smrt valného zájmu. Zato všechny šokuje jeho prastarý slamník, napěchovaný penězi a dokazující, že největší nuzák mezi nimi byl vlastně bohatým mužem. Kromě Moliérova Harpagona nebo Balzacova Gobsecka může hrdina připomínat i pana Vojtíška z Nerudovy povídky Přivedla žebráka na mizinu.