Mikuláš, vévoda opavský : hlas modré krve - Černá, Jaroslava, 1959- (MOBA, 2014)
Děj se otevírá bitvou na Moravském poli, kde je mladý Mikuláš svědkem hrdinské smrti svého otce. Od tohoto okamžiku se odvíjí vévodův životní příběh: zajetí, sňatek s Adelheidou Habsburskou a především ochranitelská a nezištná pomoc mladšímu bratru Václavovi II. při získávání královské koruny. Drama muže, jenž je svými vlastnostmi předurčen k panování, nebýt nemanželského původu, šlechtice, který se dožil tragického zániku vládnoucích Přemyslovců po meči a v roce 1318 umírá "chudý na své statky, však bohatý na ctnosti". Zajímavý a v mnohém objevný pohled na nepříliš známého potomka slavného rodu.