Syndrom odumřelé duše - Cílek, Roman, 1937- (Původní česká detektivka, 2016)
Psycholožka Judita Svárová v titulním příběhu je poslána k předběžnému výslechu muže podezřelého z bezohledné vraždy se sexuálním podtextem. Protože právě dokončila posudek mladého vraha, který týral a zabíjel náhodně vybrané ženy, do nového případu se jí příliš nechce. Až příliš často se totiž musí dívat do očí a naslouchat lidem se syndromem"odumřelé duše". I v dalších deseti příbězích se autor snaží nejen o samotný kriminální děj, ale i o nahlédnutí do duší jeho aktérů.