Rázný nástup katů : noc dlouhých nožů: osudový zvrat v hitlerovské éře - Cílek, Roman, 1937- (Český čas, 2017)
Příčinou sporů, které vedly k osudným událostem na přelomu června a července 1934, byla snaha špiček SA (Sturmabteilung) získat rovnocenné postavení po boku německé armády (Reichswehr). Během čistky byli zavražděni Hitlerovi odpůrci, a to včetně velitele a bývalého Hitlerova přítele Ernsta Röhma. - Autor popisuje téměř reportážním způsobem eskalaci sporu, jeho politické pozadí i vlastní průběh událostí "noci dlouhých nožů", kdy byly z nacistického hnutí odstraněny radikálně socialistické živly.