Papežové moderního věku : Vatikán od Pia IX. po Františka a jeho vztah k českým zemím - Šebek, Jaroslav, 1970- (Český čas, 2014)
Moderní papežové jsou představeni zejména ve vztahu k evropské římskokatolické církvi, přičemž je patrna jejich proměna od papežů-monarchů k papežům-pastýřům. Představen je Pius IX., za jehož pontifikátu se konal 1. vatikánský koncil (1869-1870), dále Lev XIII., Pius X., Benedikt XV., Pius XI. a XII., papežové 2. vatikánského koncilu (Jan XXIII. a Pavel VI.), a dále první neitalští papežové (Jan Pavel II., Benedikt XVI. a František). Jsou zmíněny i jejich církevní, teologické, společenské a politické postoje (např. jejich vztah k fašismu a komunismu). Také je uveden vztah Vatikánu a jednotlivých papežů k českým zemím, což bylo umožněno mj. i díky nedávnému (2006) zpřístupnění části vatikánských archivů.