Povídky na tělo - Formanová, Martina (Prostor, 2017)
Po několika románech a autobiograficky laděných prózách přichází Martina Formanová se souborem kratších povídech, které spojuje společné téma – partnerské a intimní vztahy v nejrozmanitějších podobách. S pochopením a humorným nadhledem líčí mnohdy bizarní situace a trapasy, v nichž se ocitáme v důsledku konfrontace našich snů, cílů a záměrů s realitou. Střetává se tu nejen ženský svět s mužským, ale i naše představy o sobě a o druhých se skutečným a často nahodilým chodem světa. Aktéři povídek jsou nejrůznějšího věku i společenského a profesního postavení. Čtenář se tak setkává např. s třináctiletou dívkou, v níž probouzející se sexualita vyvolává odpor i romantické snění; se všestranně úspěšným a neodolatelným mužem, kterého dostihne drobné selhání v mládí; s obyčejnými mileneckými a manželskými páry středního věku unavenými stereotypem; s mladou překladatelkou přivydělávající si nejstarším řemeslem světa; s padesátníkem, vystrašeným ze své ženy… Autorčiny momentky z milostného a sexuálního života živočišného druhu homo sapiens jsou chápavou a vtipnou četbou obohacující obě pohlaví.   Název Povídky na tělo Martiny Formanové trefně vystihuje nejen žánr, ale i záběr autorčina pohledu. Své hrdiny často vysvléká jak emocionálně, tak fyzicky a jejich hluboká prozření míchá se zábavnou povrchností. Výběr protagonistů je pestrý a stejně pestrá je i škála jejich citových prožitků: od platonické lásky po mateřskou, od trapasů k sebepoznání. Kniha vskutku nemohla mít výstižnější titul. A nutno říci, že povídky Martině Formanové sluší.   Martina Formanová pochází z Brna, vystudovala scenáristiku na Filmové akademii múzických umění v Praze a od poloviny devadesátých let žije ve Spojených státech amerických. Je autorkou autobiograficky laděných próz Skladatelka voňavého prádla (2002) a Snědla dětem sladkosti (2012), novel Trojdílné plavky (2007) a Nevěra po americku (2011) a románů Ten sen (2009) a Případ Pavlína (2014). Napsala rovněž dva scénáře, které se staly předlohou k televizním filmům.