Zasnoubena se smrtí : na motivy příběhu Ireny Bernáškové, první české ženy popravené nacisty a jejího otce, významného českého grafika Vojtěcha Preissiga - Vrzalová, Jana, 1951- (Jota, 2017)
Irena Bernášková vyrostla v rodině silně vyznávající vlastenecký duch, vzdělání a humanismus. Jejím otcem byl významný český grafik a vlastenec Vojtěch Preissig. Sama Inka byla výjimečnou lidskou osobností, vzdělanou talentovanou ženou disponující navíc velkou osobní odvahou. Román prochází celým Ireniným dětstvím, přes dospívání, pobyt v Americe až k osudovým okamžikům vzestupu nacismu a druhé světové války. Mladá žena se zapojila do odbojové protinacistické činnosti nejen při vydávání ilegálního časopisu, ale také pomáhala s převáděním československých vojáků do zahraničí. Poté co ji dopadlo gestapo, dokázala při výsleších odolat mučení a svým mlčením zachránila více než tři stovky spolupracovníků. Působivý příběh připomíná zásadní lidské hodnoty a odvahu jedince čelit násilné perzekuci. Román v závěru doplňují dobové fotografie a dokumenty.