Meč Damoklův - Thorne, Geoffrey, 1970- (Star Trek (Brokilon). Titan, 2017)
Osud: idea stará, jako sám život. Utváříme budoucnost našimi činy, nebo je už dávno daná? A jestliže cesta, kterou kráčíme, je předurčena - je-li předem znám konec naší pouti - co nás čeká? Orisha je planetou, jejíž lidé žijí staletí pod záhadným objektem na jejich obloze. Když se poprvé objevil, bylo jim řečeno, že jde o něco nepřirozeného - zlé znamení. Připadali si pozorovaní, odhalení a zranitelní. Byl to tedy prvotní strach, kdo utvářel jejich civilizaci. Postupně přišli se jménem Oko Erykonu, a protože "Oko" neustále vzdorovalo jakémukoli vědeckému pokusu, který chtěl odhalit jeho pravou podstatu, jsou nyní mnozí přesvědčení, že jde o inteligenci studující jejich svět. Inteligenci možná nepřátelskou, čekající na vhodný okamžik. Nakladatelská anotace.