Náhoda - Kupka, Karel Václav (E-knihy hned, 2017)
Příběh románu začíná v dubnu 1945, kdy spojenecká vojska zaútočila na zbytky ustupující německé armády v okolí Ostravy. Zejména útokem ze vzduchu se spojenci snažili zlomit odpor německé armády,  která se opevnila na vršku Padařov nad obcí Háj ve Slezsku. Na tomto strategickém místě byl ve třicátých letech minulého století vybudován mohutný komplex podzemního opevnění, který měl od severu chránit území mezi Jeseníky a Beskydy, které je také nazýváno Moravskou branou. Celá linie opevnění se táhla podél severní hranice Moravy od Bohumína, až po Kralický Sněžník. Tolik na úvod z historických pramenů. Samotný příběh začíná až teď. Pevnost nad obcí Háj ve Slezsku, byla v dubnu 1945 obsazena zbytky německé armády, která při svém ústupu připravila pro rychle postupující sovětskou armádu překvapení, které mělo její postup zastavit. Jedna z leteckých pum však jejich úmysl překazila a časovací zařízení na dlouhých šedesát sedm let zastavila. Až při výstavbě rychlostní komunikace č. 11 mezi Opavou a Ostravou se pekelný stroj opět probudil k životu a připravil řadě protagonistů románu ďábelský scénář, který by se mohl jevit jako zcela náhodný. Celý příběh je vymyšlený a jména postav jsou změněná, i když někteří z dosud žijících se v nich určitě poznají. Ale i to může být jenom náhoda.