Ireniny děti : nevšední příběh hrdinky, která z varšavského ghetta zachránila 2500 dětí - Mazzeo, Tilar J. (Práh, 2017)
Knížka zasazuje její osud do širších souvislostí: v Polsku začíná druhá světová válka, plíživě se rozbíhá mašinerie holocaustu a zároveň se organizuje polský protinacistický odboj. Sociální pracovnice Irena Sendler kolem sebe soustřeďuje několik odvážných polských žen. Postupně tak vzniká výkonná odbojová skupina, jež se soustředila mj. na podporu varšavských Židů, kterým pomáhala sehnat oblečení, potraviny, peníze. Situace se velmi komplikuje po vzniku varšavského ghetta, kde panují otřesné životní podmínky. Irena Sendler a lidé okolo ní začínají s obrovským rizikem pašovat opuštěné židovské děti z ghetta a zajištovat pro ně bezpečné úkryty mimo zónu smrti...