Don Quijote = Don Quijote de la Mancha - Jirásková, Eliška (Dvojjazyčná kniha pro začátečníky, 2017)
Chudý zeman, pomatený čtením dobrodružných románů, se rozhoduje obnovit starodávné potulné rytířství a vydá se na cestu, aby konal hrdinské činy. Chudý, špatně vyzbrojený a s jediným sluhou vzbuzuje soucit a všechno, co v dobré víře vykoná, se nakonec obrátí proti němu a vždy se mu podaří dosáhnout výsledku, který neočekával. V průběhu děje se však výsměch patetickým rytířským ideálům pozvolna mění v oslavu "donkichotství" - ochoty bojovat i předem prohraný boj, jsme-li přesvědčeni o jeho oprávněnosti. Autorka úpravy převyprávěla sedm známých kapitol Cervantesova románu do jednoduchého jazyka, přístupného španělštninářům - začátečníkům a doplnila českým překladem. Kniha obsahuje i několik stručných cvičení a webový odkaz, z nějž je možno získat MP3 nahrávku španělského textu v podání rodilého mluvčího.