Poustevník - Rydahl, Thomas, 1974- (Mladá fronta, 2017)
Kanárský ostrov Fuerteventura zažil už lepší časy a prospěl by mu návrat turistů. Když je nalezeno v havarovaném autě zavražděné dítě, policie se bude snažit případ nijak nerozmazávat a rychle jej uzavřít. Tragické úmrtí chlapečka však nenechá v klidu dlouholetého samotářského obyvatele ostrova Erharda, který ačkoliv se zdánlivě neorientuje v moderním světě, vidí možná dál a hlouběji než ostatní. Stárnoucí muž živící se jako taxikář se víceméně odstřihl od běžného světa a nyní se bude snažit objasnit komplikovanou vraždu sahající až za hranice samotného ostrova. Severský thriller obdržel dvě nejprestižnější ocenění severské krimi.