Jan Masaryk : tajemství života a smrti - Liška, Vladimír, 1955- (XYZ, 2018)
Jan Masaryk prožil velmi zajímavý život. Kniha známého autora se soustředí na poslední léta oblíbeného politika, syna prvního československého prezidenta. Vladimír Liška poměrně detailně mapuje naděje a zklamání, která prožíval a sdílel Masaryk spolu se všemi československými občany po roce 1945. Konec války neznamenal uklidnění politické a ekonomické situace v republice. Autor popisuje jak Masarykovu empatii a cit pro diplomacii, tak také jeho naivitu tváří v tvář hrozícímu nebezpečí ze strany Sovětského svazu. Až pozdě Masaryk seznal, že čeští politikové nejsou pány svého osudu. A jak to bylo s Masarykovou smrtí? Liška se nepřiklání ani na jednu ze stran - nepřesvědčuje tedy čtenáře, že Masaryk byl zavražděn, ani, že spáchal sebevraždu. Na konci knihy je připojena kapitola obsahující myšlenky a úvahy Jana Masaryka.