Učení se umění být vědomím - Krutina, Jiří (Nakladatelství NOOS s.r.o., 2018)
Jedná se o úvodní text edice Um vědomí, ztělesňující řadu vnitřních umů-jóg vědomí, které společně tvoří celistvé textové  „tělo poznání“, reflektující mé mnohaleté zkušenosti s praxí meditace a vnitřní vzdělávání v oblasti vědomí. Z tohoto vnitřního vzdělávání vzešlé živé formulované poznání, které nazývám jógou vědomí, či umem vědomí, je současně jak echem univerzální spirituality člověka a jeho autentických duchovních a filozofických tradic západu i východu, tak zejména její aktuální praktickou formulací jazykem dnešní doby. Um vědomí, či jóga vědomí je umem vědomého života, meditativním způsobem bytí ve všech jeho vztazích, k nám samým, k druhým, ke světu i k tomu co nás přesahuje v jeho každodenní přirozenosti. Přináší nejen poznání naší širší identity v jejích mnohých aspektech, ale má potenciál k probuzení vnitřního potenciálu člověka, vedoucí jej svým individuálním způsobem k naplnění smyslu jeho lidského bytí. Text je pozváním ke sdílení tohoto vědomí a učení.