Lágr - Rohr, Angelina, 1890-1985 (Volvox Globator, 2018)
Angela Rohrová při přemístění do tábora přiznala své lékařské vzdělání, neboť tak dosáhla alespoň minima svobody. Táborový komplex v Nižním Tagilu na východní straně Uralu jako nápravný sovětský tábor představoval nepředstavitelně kruté podmínky vězňů i pacientů. Angela tak pomáhá bez potřebných lékařských nástrojů, léků i zázemí jak může. Pacienti jsou utýrání těžkou dřinou, podvýživou a neuvěřitelným fyzickým a psychickým strádáním. Autorka líčí nejen děsivé okolnosti nápravných táborů, ale také z těchto podmínek se rodící komplikované a vyhrocené životní situace a mezilidské vztahy. Zážitky nechtěla nechat ležet jen ve své paměti, ale předat jako otřesnou, ale nutnou vzpomínku pro budoucí generace. Sugestivní, silný přímočarý příběh doplňují dobové fotografie, rozsáhlá časová osa i historické informace o sovětském systému nápravných táborů.