Příběhy pilota Pirxe - Lem, Stanisław, 1921-2006 (Plus, 2018)
Hrdinou povídek Stanislava Lema, které začal psát koncem 50. a začátkem 60. let, je kadet a později pilot Pirx, který se poprvé objevil v knize Invaze z Aldebaranu jako obyčejný žák učiliště. Základem téměř všech Pirxových příběhů je motiv střetu techniky s člověkem, z něhož Pirx vychází vítězně především díky své nedůvěřivosti k dokonalosti techniky.