Macbeth (SK) - Nesbo, Jo (Práh, 2018)
Sedemdesiate roky, ponuré priemyselné mesto sužuje chudoba a úpadok mravov. Zatvára sa jedna továreň za druhou, po uliciach sa potácajú narkomani a vysoko postavení občania figurujú na výplatných páskach dílerov. Macbeth je policajt s temnou minulosťou. Lady jeho milenka a majiteľka luxusného kasína. Hekate nie je bohyňa kúziel, ale mocný vodca drogového kartelu. A trojica odporných žien mieša v kotle namiesto čarovného elixíru tie najsilnejšie narkotiká...   V podaní bestsellerového nórskeho spisovateľa Jo Nesbøa sa miesto a postavy slávnej Shakespearovej tragédie menia, ale najdôležitejšie prísady – ambície, vášne a zrada – zostávajú rovnaké. Aj po viac ako štyroch storočiach.   JO NESBØ (1960) – súčasný nórsky spisovateľ, hudobník, pôvodným povolaním ekonóm a finančný analytik. Za svoje kriminálne romány získal množstvo literárnych ocenení. Patrí medzi najprekladanejších autorov súčasnosti. Jeho knihy vyšli v 50 jazykoch a predalo sa z nich viac než 30 miliónov výtlačkov. Vo svete si získal čitateľov najmä sériou krimipríbehov so svojráznym inšpektorom Harrym Holem, z ktorých posledný je Smäd (2017).   Detektívka Macbeth je súčasťou medzinárodného projektu Hogarth Shakespeare. Nesbø v nej spracoval dej aj postavy obľúbenej Shakespearovej tragédie a preniesol ich do obdobia hospodárskej krízy v sedemdesiatych rokoch.