Charlotta Garrigue Masaryková : ve stínu... - Košťálová, Michaela, 1987- (Osobnosti (Petrklíč), 2016)
Práce přibližuje původ, umělecké zájmy a rovněž osobnost Charlotty Masarykové. Důležitou pozornost věnuje autorka jejímu seznámení s Masarykem a životu po boku tohoto politika a vědce; ačkoli pocházela z cizí země, brzy se přizpůsobila českému prostředí a naučila se česky. Také v roli první dámy obstála se ctí. V důsledku vleklých srdečních potíží zemřela roku 1923. Kniha se zaobírá i jejími politickými názory a stručně sleduje osudy dětí Tomáše a Charlotty Masarykových.