Ze zákulisí života královny Alžběty II. - Košťálová, Michaela (Petrklíč, 2016)
Zní to až neuvěřitelně - vitální, temperamentní, šarmantní a na svůj věk velmi půvabná královna je s Brity i s námi všemi již celých devadesát let, a k tomu ještě je nejdéle „sloužící“ panovnicí. Úctyhodnou dobou devadesáti let života se může pochlubit jen málokdo z nás. Někteří už zemřeli, jiní se teprve nedávno narodili, a přece od počátku 50. let až do moderního 21. století panuje v Británii stále jedna pozoruhodná královna, již známe jako elegantní dámu v barevných kostýmcích a slušivém kloboučku snad všichni. Avšak položme si otázku. Známe ji opravdu (zejména my Češi, kterých se britská historie týká přirozeně jen okrajově) tak dobře? Známe její tradiční zvyky, osobní koníčky, záliby či například nejrůznější humorné příběhy, kuriozity a rekordy jejího života? Spisovatelka si klade za cíl poutavě a s lehkostí provést čtenáře všemožnými událostmi a zvyky Alžbětina dvora, který se může v tuzemsku oprávněně jevit jako velký samostatný a nepoznaný svět. V publikaci nechybí ani občasná srovnání s českou historií, která se s britskou v určitých obdobích potkávala.Kniha je napsaná u příležitosti jubilea královny Alžbety II. Je vhodná pro všechny skupiny čtenářů.