Jurij Gagarin : utajená pravda - Liška, Vladimír, 1955- (XYZ, 2018)
Dne 12. 4.1961 vzlétl na oběžnou dráhu Země první kosmonaut Jurij Gagarin. Pro tehdejší Sovětský svaz to znamenalo prestižní vítězství v letitém mocenském soupeření s USA. Aniž si to Gagarin uvědomoval, stal se postupně v rukou vládnoucí komunistické strany politickým fetišem, živoucím důkazem, že socialismus a komunismus předčí svou výkonností západní demokracie. Gagarin byl veřejnosti představován jako prototyp sovětského člověka, komunisty oddaného svému lidu i totalitnímu systému státní moci. Osudovým však pro něj byl rok 1968, kdy se údajně stal obětí letecké havárie. Vesmírný let prvního kosmonauta na světě a jeho následná sláva skončila nečekaným odchodem na věčnost. V souvislosti s tím vznikají různé otázky, jak to vlastně skutečně všechno bylo. Některé domněnky jsou zachyceny v této knize.