Gentleman v Moskvě - Towles, Amor, 1964- (Vyšehrad, 2018)
Nepřízeň osudu má mnoho podob, a pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním. To je životní krédo hraběte Alexandra Rostova, aristokrata, který je odsouzen rozhodnutím bolševického tribunálu k domácímu vězení v hotelu Metropol v centru Moskvy. Děj strhujícího románu obsáhne období 1922 až 1954 (nástup Nikity Chruščova do vedoucí funkce). Na pozadí převratných historických událostí nás inteligentní, vzdělaný a vždy elegantní hrabě detailně seznamuje se složitým chodem luxusního hotelu, s personálem, klientelou i diskrétními tajemstvími. Životní optimista vidí sklenku vždy z poloviny plnou, zvláště poté, co mu osud svěří do péče tříleté děvčátko, dceru dávné kamarádky. Velmi čtivé, vtipné, poutavé a poučné.