Dědina : pole, závist, chtíč a otčina - Dvořáková, Petra, 1977- (Host, 2018)
Dědina se podle autorčiných slov "nachází v mezipatrech fantazie", která jí posloužila jako prostor pro uchování jazyka dětství prožitého na Vysočině. Humorně laděné příběhy nás zavedou k rozoraným moravským polím, do hospod, do front před malé prodejny. Tam se dozvíme, co pěkného je k mání, co nového ke kafrání; kdo dostal po čuni, komu se narodil další fakan nebo čí dódík (dědeček) natáhl brka. Za veselým hemžením venkovanů se ukrývá pravdivý příběh o svázanosti člověka s místem, kde žije. O jeho touze, voňavé jako čerstvě vyuzená klobása.