Mimo zákon : zbojníci, zloději a loupežníci na našem území - Moyzesová, Naďa, 1974- (XYZ, 2018)
Sborník dobrodružných historických příběhů na téma loupežníci, zbojníci a zloději předkládá jak skutečné osudy lidí stojících mimo zákon, tak i nejrůznější smyšlené mýty. Autorka na základě sběratelských informací mapuje oblast zbojnictví po jednotlivých stoletích - počínaje 13. a konče 19. stoletím. Vedle známých jmen jako byl Jan Kolda ze Žampachu, Jan Jiří Grasl či Václav Babinský je zde prostor i pro jejich méně zpopularizované "kolegy". A dle slov autorky některým příběhům staletí důkladně obrousila hrany, takže lotr z nich vyjde jako škodolibý dobrák, ovšem jiným čas přidal na ochromující hrůze a ničema se svými strašnými skutky podobá ďáblovi. Poutavé dobrodružné příběhy z historie, kdy život běžel méně civilizovanými stezkami nežli dnes, jsou zajímavým výletem do dávno minulých časů.