Gustáv Husák - Macháček, Michal, 1986- (Vyšehrad, 2017)
Práce mapuje Husákovo dětství, mládí, politickou orientaci, zapojení do protifašistického odboje, účast ve Slovenském národním povstání a politickou činnost za třetí republiky (1945-1948). Další kapitoly sledují jeho politickou dráhu po roce 1948, pád, uvěznění a osudy do roku 1968. Důležitá pozornost je věnována cestě této osobnosti do čela KSČ, počátkům normalizace, Husákově působení v úřadu československého prezidenta, jeho odchodu z politiky a posledním rokům života. Autor se rovněž nevyhýbá soukromému životu a charakteristickým povahovým rysům tohoto významného politika. Biografie se opírá o archivní prameny.