Cizinec - Karaosmanoğlu, Yakup Kadri, 1889-1974 (Host - vydavatelství, s.r.o., 2018)
Tragický příběh istanbulského intelektuála, ukrytého v zaostalé anatolské vesnici v době bojů o tureckou nezávislost, je expresivním obrazem střetu idejí a lhostejnosti i zajímavým dokladem významné epochy moderních tureckých dějin. Yakup Kadri Karaosmanoglu byl jedním z předních představitelů turecké inteligence v době bojů za nezávislost a vzniku moderního tureckého státu. I jeho bohaté literární dílo představuje výrazně angažovanou literaturu oné doby, včetně románu Cizinec. Ten vypráví příběh Ahmeta Celala, zmrzačeného důstojníka, kterého se ujal jeden z jeho bývalých vojáků a ukryl ho ve své vesnici. Ahmet, plný ideálů o svobodném Turecku a jeho prostém lidu, se krutě střetává s realitou zaostalé vesnice a jejích obyvatel, s nimiž nenachází společnou řeč. Brání tomu hluboce zakořeněná nedůvěra k městskému intelektuálovi, jistá Ahmetova povýšenost - ale především naprostá lhostejnost vesničanů vůči myšlenkám, jimiž "cizinec" žije. Zatímco v zemi probíhají boje s okupačními armádami, jednoruký Celal se pokouší vzbudit ve vesničanech zájem o jejich vlast, ale také žít svůj vlastní život. V obojím krok za krokem