Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých - Tokarczuk, Olga, 1962- (Host, 2017)
Hlavní hrdinkou je osamělá žena, učitelka angličtiny, která si v zimě mimo jiné přilepšuje jako správkyně letních domků. Jejím koníčkem je astrologie, takže text je doslova prošpikován mnoha výrazy, které k tomuto oboru náleží. Hlavní zápletkou je však smrt jednoho z mála sousedů, které mladá žena má. Mátoha (tak zní přezdívka mrtvého muže) byl hrubý, zlý, všemi místními neoblíbený, takže jeho smrt nevyvolává ve společenství několika málo stálých obyvatel žádné velké emoce. Navíc se zdá, že jeho smrt byla přirozená - udusil se kůstkou z pečeného srnečka. Jaká je však skutečnost v Kladské kotlině a co všechno se odehrává v temném lese? Navíc smrtí jednoho nic nekončí. Úmrtí přibývá, hlavní hrdinka má možná klíč, ale policisté jí odmítají naslouchat, protože je pro ně jen bláznivou ženskou, zírající do hvězd.