Z toho, co bylo - zůstává to, co bude : básník a kritik Antonín Brousek - Antošíková, Lucie, 1982- (Tváře české literatury, 2017)
Cílem knihy je prostřednictvím podrobné interpretace díla představit autora jako komplexní bytost. Brousek vstoupil do českého literárního života na počátku 60. let a aktivně se na něm podílel čtyři desetiletí, jak v Československu, tak v německé emigraci. Působil jako básník, literární kritik, redaktor, překladatel a pedagog. Stěžejním bodem se v knize stává autorova poezie, kdy jeho lyrická tvorba představovala bezpečný prostor pro vzpomínání i konstrukci domova a pomohla mu znovu ve chvíli, kdy se po revoluci navracel do rodného kraje. Text monografie vychází z disertační práce obhájené v roce 2013 na FF univerzity v Ostravě.