Ostrov šedých mnichů - Klevisová, Michaela, 1976- (Motto, 2018)
Detektivní příběh odehrávající se na holandském ostrově Schiermonnikoog. Na odlehlém holandském ostrově je během léta nalezena na pláži mezi dunami zavražděná mladá žena Gwen. Přestože u sebe měla tříletou dceru, nikdy se nepodařilo zjistit, co se přesně stalo a odhalit vraha. Po jedenácti letech přijíždí na ostrov bývalý slavný televizní reportér Johan Rutten. Svou kariéru chce obnovit novým cyklem reportáží o neobjasněných vraždách a začít chce právě případem Gwen. Záhy po svém příjezdu je však také zavražděn. Otázkou však zůstavá, zda má oba činy na svědomí stejný pachatel nebo se smrt bohatého Ruttena hodila někomu dalšímu, například jeho české manželce...