Osudové okamžiky XX. století : události, které zásadně ovlivnily náš svět - Pacner, Karel, 1936-2021 (Plus, 2018)
Historické mezníky 20. stol. a významné událostí, které je určovaly, slouží autorovi jako podklad k pojmenování rozhodujících tendencí a vývojových trendů, které ovlivnily život naší civilizace v tomto období. Novinářské zpracování historického materiálu. Autor začíná rusko-japonskou válkou a končí počátkem 21. stol. Věnuje se vztahům hlavních aktérů mezinárodní politiky - Ruska a USA, vzniku prvního socialistického státu, vývoji v Německu, arabsko-izraelským vztahům, pádu koloniálních impérií, vzestupu největší asijské velmoci - Číny, peripetiím studené války, zbrojení a atomovým zbraním, arabskému terorismu atd.