Epištoly o elitách a lidu - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2018)
Kniha je volným pokračováním "Breviáře pozitivní anarchie". Rozebírá zejména otázku elit a lidu jakožto dvou rozdílných společenských entit. Autor se ve svých výkladových úvahách zamýšlí nad historickými, sociologickými, ekonomickými, politickými či mocenskými aspekty vládnutí elit v průběhu naší historie i v současnosti. V této souvislosti reflektuje vztah elity ke svému lidu, a to v kontextu otázek fungování státu, rozhodovacích pravomocí a premis. To vše ukazuje i na politických teoriích i na životě evropských myslitelů, kteří se věnovali otázce vládnutí, ať už z roviny politologické, sociologické či filozofické.