Lidská zoo : o městském živočišném druhu - Morris, Desmond, 1928- (Jota, 2018)
Autor jakožto výrazný představitel sociobiologie se ve své knize zamýšlí nad městským člověkem, jehož chování způsobuje rozpor mezi biologickou a kulturní stránkou v oblasti sexu, společenského statusu, role, soupeření a prestiže. Kniha se věnuje úvahám o lidském chování ve skupině (kmeni) i jednotlivě, sociokulturním interpersonálním vazbám ve vztahu k přirozenému či "umělému" prostředí a stimulům přispívajícím ke změně vzorců lidského uvažování. V této spojitosti také dává prostor komparaci lidského a zvířecího chování v kontextu biologického prostředí, instinktů a fyziologických aspektů.