Německo - mýtus a realita : politika v SRN 1998-2017 - Valenta, Aleš, 1964- (Mladá fronta, 2018)
Analýza německého vnitropolitického vývoje v letech 1998-2017. Práce popisuje německý politický systém, osudy i názory významných německých filozofů Martina Heideggera a Jürgena Habermase a rovněž politický vývoj v Německu během let 1990-1998. Důležitá pozornost je věnována krokům jednotlivých vlád Gerharda Schrödera a Angely Merkelové v oblasti vnitřní politiky a rovněž historickým vývojem tří vybraných politických stran (CDU, Zelení a AfD). Závěr se zaobírá německou kulturní revolucí a problematikou masové migrace.