Marie Terezie : symfonie života velké císařovny - Prokop, Josef Bernard (Fortuna Libri, 2018)
Román o životě habsburské panovnice Marie Terezie a její rodině. Příběh začíná úmrtím císaře Karla VI., otce Marie Terezie. Aby Marii Terezii zajistil nástupnické právo na císařský trůn, vydal Karel VI. dokument (tzv. pragmatickou sankci), který Marii Terezii umožnil převzít vládu. Román se netýká jen státnických činů panovnice, ale více se věnuje jejímu osobnímu a rodinnému životu, zvláště pak jejímu synu Josefu II.