Tichý zabiják - Kutscher, Volker, 1962- (MOBA, 2018)
Druhý detektivní román z předválečného Berlína líčí další složitý případ komisaře Gereona Ratha, který tentokrát vyšetřuje okolnosti záhadné smrti populární herečky Betty Winterové. V době, kdy v Berlíně začínají probíhat pouliční bitky mezi nastupujícími nacisty a komunisty, je komisař Gereon Rath povolán do filmových ateliérů, kde došlo k záhadné smrti oblíbené herečky Betty Winterové. Vše vypadá jako nehoda, Rath však brzy zjistí, že Betty byla zabita světlometem. Vzápětí dochází k další vraždě, jejíž obětí je další herečka nalezená s odstraněnými hlasivkami. V této souvislosti Ratha napadne, zda oba případy nemají souvislost s nastupující érou zvukového filmu... Kutscherův román však v sobě nese i další aspekty, jež ho činí vzrušujícím zážitkem. Jsou tu nejen barvitě popsané obrazy upadající Výmarské republiky, ale i skutečné postavy (Horst Wessel, Konrad Adenauer) či historické motivy, které dávají nahlédnout do prostředí, v němž se rodilo podhoubí soustavně se prohlubující temnoty, jež postupně zachvátila téměř celý svět.