Saudade : na kole a v kajaku kolem světa - Balga, Matěj, 1990- (CPress, 2018)
Melancholií protkaná cestopisná prvotina provede čtenáře tříletým putováním kolem světa a filozofickou cestou do autorova nitra a duše. Poté co onemocněl Crohnovou chorobou, odstěhovala se mu přítelkyně a ztrácel smysl života, rozhodl se autor uskutečnit pouť za romantikou, filozofickým smyslem života a především hledáním a nalezením sebe sama. Putuje na svém kole Evropou, Asií, Severní i Jižní Amerikou, nakonec projíždí Saharou a zpět ke břehům Evropy. Během svého putování melancholicky vzpomíná, léčí si duševní rány, padá na dno, znovu se zvedá a hlavně hledá smysl vlastní existence.