Arménská genocida : příčiny, průběh a osobní svědectví událostí z let 1915-1922 - Jandák, Marek, 1991- (Traumata války, 2018)
Obšírné pojednání o genocidě Arménů v 1. čtvrtině 20. století. Událost patří mezi neuralgické body arménsko - tureckých vztahů. Arméni byli v Osmanské říši ostrakizováni a šikanováni již dlouhé roky před vypuknutím masakrů. Genocida měla jejich existenci v mnohonárodnostní říši, rozkládající se v Malé Asii a na Blízkém východě, učinit definitivní konec. Autor se věnuje nejen samotným zásáhům ozbrojených složek Osmanské říše, záslužně informuje i o příčinách masakru, o vztazích mezi Turky a Armény, jakož i o postavení arménské menšiny v rámci říše. Dočteme se taktéž o dalším osudu přeživších. Početná arménská diaspora je především důsledkem popisovaných tragických událostí.