Neptunova jeskyně - Toman, Marek, 1967- (Plus, 2018)
Poutavě psaný román, kde hlavní hrdinou je oživlá socha Neptuna z Grébovky na pražských Vinohradech. Pět příběhů zachycuje důležitá období Českého národa i důležité osobnosti těchto let. V prvním příběhu se Neptun setkává s Mořicem Gröbem, který nechal vybudovat areál Havlíčkových sadů a vilu "Grébovku". V druhém příběhu hoří Národní divadlo a hlavní hrdina cvičí se Sokoly. V dalším příběhu pak začíná 1. světová válka, na Vinohradech získávají azyl židovští uprchlíci z Haliče a vzniká Československo. V další části se Neptun setkává s osudovou láskou, židovskou dívkou Rivou, nastává okupace a znovu válka. V poslední části se postupně dostáváme do současnosti, kdy opravená socha Neptuna z Grébovky znovu ožívá.