Chceš-li rozesmát pánaboha - Třeštík, Michael, 1947- (Motto, 2018)
Biografické vyprávění českého prozaika, architekta a uměleckého sběratele je především příběhem autorových rodičů, na jejichž nelehkém osudu se odrážejí události dvacátého století. Třeštíkovým otcem byl klavírní virtuos, skladatel a hudební kritik Vladimír Třeštík, matkou profesorka francouzštiny Libuše Třeštíková. Autor rekonstrukci života svého otce zahajuje scénami z první světové války, které se účastnil jako voják armády císařské monarchie. Vladimír padne do ruského zajetí a je přidělen na práci na nevelké panství aristokrata Alejnikova. Brzy si získá respekt a celé jeho rodiny, od níž odchází ve chvíli, kdy se začínají formovat československé legie, s nimiž pak absolvuje strastiplný návrat do nově utvořeného státu. Poté vstupuje do děje i autorova matka. Zachycuje její studia, vrcholící stáží v Dijonu a dále líčí seznámení obou protagonistů, vznik citového pouta a první léta harmonického manželství, která však byla přerušena novým válečným konfliktem. Třeštík sleduje činnost obou rodičů v odboji a po skončení války jejich nesnáze s komunistickým režimem.